Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Opony

O wszystkim i o niczym...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
tommies

Opony

Post autor: tommies »

Nadejszła chwila gdy trzeba kupić nowy komplecik letnich kapci do Xsarki. Moment dobry bo ceny letnich promocyjne, a z doświadczenia wiem że po nowym roku zaczynają rosnąć.

Fabrycznie montowane są 195/55/15, ale zważywszy na mniejszy wybór i duuużo większą cenę zdecydowałem się tym razem na pewne odstępstwo i będzie 195/50/15 - średnio o 100 PLN na sztuce tańsza od 55

Ale do rzeczy.
Cenowo odpowiadają mi FIRESTONE Firehawk TZ300a; BRIDGESTONE Turanza ER300; KLEBER HYDRAXER; YOKOHAMA A.drive AA01; DUNLOP SP SPORT FASTRESPONSE; UNIROYAL RainExpert; UNIROYAL RainSport 2

Wg ocen użytkowników najlepiej wypada YOKOHAMA i UNIROYAL RainSport 2,
znów wg testów z wyżej wymienionych UNIROYAL RainExpert i król zestawień testowych BRIDGESTONE Turanza ER300.

Tyle że testy nowych to jedno, a użytkowanie przez 3-4 sezony to drugie.
Głównie miejskie korasy 80%-90% użytkowania.
Macie jakieś doświadczenia z ww. modelami ?
stadeo92

Post autor: stadeo92 »

ja z doświadczenia wiem ze dunlopy sp sporty są strasznie śliskie...

sam polecam potenze, sam je miałem(bo sprzedałem razem z felgami) ale godne polecenia :)
Sylwó¶
Post autor: Sylwó¶ »

szwagier poleca Yokohame podobno dobra i cicha, a szwagier w wulkanizacji robił :lol:
Awatar użytkownika
-=wasq=-

Post autor: -=wasq=- »

195/50/15 toyo t1r bardzo dobre na mokrym bardzo dobre do upalania na torze na suchym :D co oznacza ze dobrze kleja i na suchym i na mokrym :)
vino1986

Post autor: vino1986 »

FIRESTONE Firehawk TZ300a mialem i nie polecam za bardzo... felgi nie byly krzywe a opony niewiadomo czemu skwadratowialy... cisnienie trzymaly ale na 2 sezon wyly jakby byly wyjebane lozyska...

BRIDGESTONE Turanza ER300 kupilem je z felgami z wyzej wymienionymi Firestone-ami i na nich sie super jezdzilo do tegorocznej zimy... cicha na deszczu fajnie trzyma ogolnie bardzo OK a sezon dluzej chodzila jak FS... to na osobowce 16" felga

a mialem tez ale nie DUNLOP SP SPORT FASTRESPONSE a DUNLOP SP SPORT 01 na felgach w busie i na nich z ciezarem i na pusto tylnonapedowiec spisywal sie super... ciezko bylo dupa zarzucic nawet na sliskim lekko asfalcie ;P ...
Awatar użytkownika
tommies

Dzieki za porady, zwłaszcza Viniemu dzieki któremu decyzja padła na BRIDGESTONE.
Ale to nie koniec tej historii

Jak Zdecydowałem się na BRIDGESTONE, wchodze do Netcar i .... i k.... właśnie podwyższyli cenę o 70 PLN kuniec promocji a jeszcze o 16 patrzyłem i stara była, tyle ze dzieciak jęczał aby pograć a mi się laptoka nie chciało odpalać.
Wyszukiwajka cen i maaam oponeo.pl zamawiam i w trakcie nagle zawias, ale cośtam zaskoczyło, tylko do płatności już nie doszedłem - patrze a tam w trakcie mojego zamówienia podwyżka ceny, na email przyszło potwierdzenie zamówienia ale .... 1 szt zamiast 4 Znalazłem więc jeszcze salon-opon.com i złożyłem zamówienie na 4 w starej cenie - zobaczymy czy się uda.
W nowej cenie to mam ich w dupie, to auto głównie turla się 0-30 km/h w korkach więc na ich miejsce wskoczą najwyżej inne.
Sylwó¶
Post autor: Sylwó¶ »

jak tylko do miasta to kup jakieś niedrogie,ja w renatce miałem dębice a później klebery trzymały nieźle na suchym i mokrym i przy prędkosciach do 150 i nie widziałem żadnej różnicy w oponach i byłem zadowolony i zawsze po sezonie czy dwóch możesz kupic nastęnea nie jeździc na jedbych droższych kilka sezonów :lol:

osobiście mam w megane goodyear f1 i nie zamienił bym ich na inne opony kleja się same do drogi ,szybko się zużywają i kosztują nie mało ale cos za coś,z tym że nie widziłem takiego rozmiaru jaki potrzebujesz i cena będzie nie mała
Awatar użytkownika
-=wasq=-

Post autor: -=wasq=- »

t1r moglbym ci sprzedac po jakies 150 zeta szt ewentualnie nokian h ciut drozej :)
Awatar użytkownika
tommies

Dzięki, puki co czekam na opony z salon-opon.com - zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak nic to się odezwę.
Awatar użytkownika
tommies

Doszły oponki :)
Zatem śmiało mogę polecić sklep http://salon-opon.com/ oponki zakupione za super cenę, widać mieli jeszcze w magazynie, bo nowe są już np. w Netcar droższe o 87 PLN na sztuce

Obrazek

Co ciekawe ku mojemu zdziwieniu ale i zadowoleniu na oponach widnieje taki oto napis :)

Obrazek

Spodziewałem się raczej Made in Poland, jako że koncern ten ma kilka wielkich fabryk w naszym kraju.
vino1986

Post autor: vino1986 »

tommies pisze:Co ciekawe ku mojemu zdziwieniu ale i zadowoleniu na oponach widnieje taki oto napis :)
tez mam wlasnie Made in Japan... ale tylko 2 sztuki... aha jeszcze jedno "Bedzie Pan zadowolony" :lol: moim zdaniem naprawde przyzwoite oponki... tylko ze ja mam 225/45/r16... ;)
corey16

Post autor: corey16 »

Ja bardziej zdziwiony jestem że nie pisze MADE IN CHINA
ODPOWIEDZ