Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Problem z zapłonem?

Jednostki wolnossące i doładowane, serducha renatek :-)

Moderator: Moderatorzy

marcinrenault5

Problem z zapłonem?

Post autor: marcinrenault5 »

Witam.
Otóż, mamy z naszym R5 pewien problem. Sam niestety niezbyt znam się na mechanice, więc w wyniku kilku porannych problemów z odpaleniem auta, odprowadziliśmy je do mechanika. Tam, super wspaniały znawca, po obśmianiu naszego zabytku ;-) po wymienieniu kilku jakże wiele mówiących spojrzeń z kolegami.....wymienił nam przewody paliwowe oraz przewód podciśnienia, o ile takie coś w tym samochodzie istnieje. Podregulował coś, popukał i tak oto samochód został uzdrowiony. Na 2 dni.
Później nie dało się go już w ogóle zapalić. Odholowaliśmy go do tego samego zakładu. Tam z powodu oczywistego braku możliwości podpięcia auta pod komputer w celu zdiagnozowania usterki....zrobiono burzę mózgów ;-). Wyszło na to iż padł moduł, którego zdjęcie załączę do moich wypocin. Teraz tak, w internecie niestety cisza o nim. Fakt znalazłem R5 w częsciach, nawet ta część została do mnie wysłana, niestety do tej pory a mija już tydzień, nie doszła ;-).
Pytanie więc mam takie...gdzie mogę coś takiego dostać, jak to naprawić, czy mogę sam coś z tym zrobić....proszę o pomoc, bo mi się dziewczyna zapłacze.

Dodam, iż auto...niestety wrobiono w LPG również :(.

Na module napisane jest:
G.Cartier
02346 lub też 5 na końcu, słabo czytelne
7700739404

Od dołu wejscie na wtyczkę 5 pinową.

Czekam na wasze odpowiedzi.

Pozdrawiam
Załączniki
Moduł G.Carier
Moduł G.Carier
wsmpw

Post autor: wsmpw »

hmm gdzie to możesz znależć na jakimś szrocie lub gdzieś od człowieka co takie coś na forum ma bliżej ciebie i zapodać wysyłke proprytet to będzie szybciej :]
Juri-05

Post autor: Juri-05 »

Mam takie coś chyba :).
marcinrenault5

Juri, sprawdź skrzynkę proszę.

Pozdrawiam
Juri-05

Info na PW :).
marcinrenault5

Raz jeszcze dzięki za pomoc. Mam nadzieję, że teraz wszystko zatrybi.

Pozdrawiam

Juri-wielkie dzięki za szybką pomoc. Część doszła jeszcze w piątek!!
Niestety, chyba problem jest głębszy i mechanik chyba się pomylił. Moduł wymieniłem, jednak jak nie palił tak nie pali. Na tą chwilę przy przekręcaniu kluczyka, słychać tylko klik, później trochę pomuli ale odpalić nie chce. Wszystkie kontrolki normalnie się palą, podczas kolejnej 5 czy 10 próby odpalenia zaczynają lekko migotać tylko.
Podczas wcześniejszej wizyty u mechanika, po podłączeniu do prostownika, zapalał z miejsca i pracował normalnie.
Co teraz, ma ktoś jakieś pomysły?

Ogólnie, kłopoty z autkiem zaczeły się od sprawy z hamulcem, który się zablokował i nie dało się go wcisnąć. Niby naprawili ale wtedy zaczeły się problemy z zapłonem.

Czekam na wasze wypowiedzi...szkoda auta, ja na mechanice się nie znam, jak widać sami mechanicy też nie zawsze....
marcinrenault5

Juri-wielkie dzięki za szybką pomoc. Część doszła jeszcze w piątek!!
Niestety, chyba problem jest głębszy i mechanik chyba się pomylił. Moduł wymieniłem, jednak jak nie palił tak nie pali. Na tą chwilę przy przekręcaniu kluczyka, słychać tylko klik, później trochę pomuli ale odpalić nie chce. Wszystkie kontrolki normalnie się palą, podczas kolejnej 5 czy 10 próby odpalenia zaczynają lekko migotać tylko.
Podczas wcześniejszej wizyty u mechanika, po podłączeniu do prostownika, zapalał z miejsca i pracował normalnie.
Co teraz, ma ktoś jakieś pomysły?

Ogólnie, kłopoty z autkiem zaczeły się od sprawy z hamulcem, który się zablokował i nie dało się go wcisnąć. Niby naprawili ale wtedy zaczeły się problemy z zapłonem.

Czekam na wasze wypowiedzi...szkoda auta, ja na mechanice się nie znam, jak widać sami mechanicy też nie zawsze....
Juri-05

Może masz za słaby rozrusznik i "kleii". Jak mówisz że na prostowniku zapala to może mieć za duży pobór prądu i akumulator mu nie wystarcza. Sprawdź rozrusznik. Jak tylko klika to możlwe że bendix rozrusznika stoii. Najlepiej wymontować rozrusznik i podjechać do magików którzy regenerują rozruszniki żeby sprawdzili go. I wtedy albo zregenerować albo kupić nowy :). Mam jakby co nówkę prawie 300 km ma przejechane od nowośći. Stan idealny tanio oddam jak byś potrzebował. Niech mnie ktoś poprawi jak źle myślę.
Ostatnio zmieniony 14 listopada 2010, 13:37 przez Juri-05, łącznie zmieniany 1 raz.
marcinrenault5

Hmm, może i tak. Muszę teraz tylko znaleźć jakiegoś szpeca, bo do tamtych to nie pojadę już.
Odnośnie rozrusznika, napiszę PW :D
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Post autor: kabar »

Ja bym sprawdził podciśnienia, skoro nie było hamulca to może znaczyć że nie było wspomagania hamulców. Sprawdź czy nie ma gdzieś nieszczelności.
marcinrenault5

Dziękuję za odpowiedź. Ale jak to sprawdzić?
RYCHO35

Post autor: RYCHO35 »

a może masz poprostu słaby akumulator skoro piszesz że rozrusznik muli? A może tulejki na rozruszniku są wyrobione?
ODPOWIEDZ