Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Rozrząd.

Jednostki wolnossące i doładowane, serducha renatek :-)

Moderator: Moderatorzy

wilku

Rozrząd.

Post autor: wilku »

Jak wspominałem w przywitalni, trzy dni temu zakupiłem renatke, poprzedni właściciel nie potrafił powiedzieć mi czy w tym samochodzie wymienia się rozrząd czy nie, jego to nie obchodziło bo wg niego samochód ma rozrząd bez kolizyjny.
Podpowiedzcie mi czy rozrząd w tym samochodzie się wymienia, silnik mam 1.3 na gaźniku z ręcznym ssaniem, do tego samochód jest z 1980 roku (wg dowodu) a pierwszą rejestracje miał w 89. Gdzie rozrząd to tego autka mogę dokupić i jaki jest to koszt?

A czy to jest ten rozrząd? http://moto.allegro.pl/rozrzad-clio-twi ... 92528.html

Pytanie jeszcze jedno, uszczelniacze od razu bym wymienił, tylko czy są i jakie?
wsmpw

Post autor: wsmpw »

silnik prawdopodobnie na łańcuchu lepiej nie ruszać .. raz było że się łańcuch nowy zerwał :]
wilku

A rozrząd jest bezkolizyjny?
Teoretycznie po wymianie rozrządu praca silnika powinna się poprawić
wsmpw

Post autor: wsmpw »

z tego co mi wiadomo to jest kolizyjny
wilku

Mhm, kurcze, ten rozrząd najprawdopodobniej nie był jeszcze ani razu wymieniany, dlatego pytam. zaryzykował bym wymianę. Czy ten który wstawiłem w pierwszym poście, z allegro, jest dobry, jak jest z uszczelniaczami pod rozrządem?
Awatar użytkownika
tommies

Post autor: tommies »

Najlepiej zrobisz jak sfotografujesz renatkę i silnik. Wg dokumentów to tzw. babcia czyli pierwsza Renault 5 produkowana do 1984r.
Praktyka jednak pokazuje że dokumenty to jedno a rzeczywistość to drugie i zupełnie by mnie nie zaskoczyło gdyby okazało się że masz na przykład Super 5 z 1989 na przykład :)
wilku

Zdjęcia autka i silnika, ja go kupiłem jako niby składak, w dowodzie 1980 rok, rejestracja 1989, silnik 1.3, skrzynia 5 biegowa. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Czemu R5 z 89 jest taka super?

A właśnie na klapie jest GTL, ale to jest składak więc chyba nie ma sensu sie tym sugerować.
Robcio_GTT

Post autor: Robcio_GTT »

Tak jak było pisane wcześniej, jest to model Super5 :)
wilku

A teraz zdradźcie mi tajemnice czemu super? Czyli samochód najprawdopodobniej jest z 89?
Robcio_GTT

Bo tak się nazywa ten model od 1985r :lol:
wilku

Czyli ten rozrząd będzie pasował? Czy mam też rozumieć że części z nowszych renówek 5 będą pasować czy mają być do tej wersji z 80 roku?
Robcio_GTT

Częścii do modelu Super5 :P
wilku

W takim razie moje pytanie brzmi, skąd wziął się w dowodzie rok 80?

Jak przebiega wymiana rozrządu w tym autku?
Robcio_GTT

Jak większość , to szczepan ;)
Po co chcesz ten rozrząd zmieniać ??
Słychać że ociera ?? Głośno jest z pod pokrywy ??
Jak nie, to nie ruszaj :)
wilku

Nie do końca wiem jak hałasuje taki łańcuch, ale najprawdopodobniej silnik zbliża się do 300 tysięcy przebiegu, fakt że silnik ma taki metliczny dźwięk którego przy toyocie nie miałem. Chce zmienić rozrząd i uszczelniacze i wymienić olej wtedy na nówke, ustawić zapłon, kopułkę wymienić kable i świece i kable przy silniku poprawić, masy, takie usprawnianko:)
ODPOWIEDZ