Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

W gazie i w kombi ...

O wszystkim i o niczym...

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
tommies

W gazie i w kombi ...

Post autor: tommies »

Czy może ktoś mi wytłumaczyć jakim to sposobem zaczęły funkcjonować zwroty "w gazie", "w benzynie" "w sedanie" itd.
To jest jakimś językowym gniotem, slangiem handlarzy i diabli wiedzą czym jeszcze.
Czy język polski naprawdę jest tak ubogi i paskudny, że nie można powiedzieć "z instalacją gazową", "z silnikiem benzynowym".
Jak słyszę te sformułowania to normalnie scyzoryk mi się w kieszeni otwiera...
No musiałem się wyżalić...
wsmpw

Post autor: wsmpw »

oj oj tak i w metaliku jeszcze jest lakier :wnerw:
Qucor

Post autor: Qucor »

Według mnie to z wygody... ostatnio modne jest skracanie wszystkiego nawet w wymowie ;)

Zastanów się ile trzeba się napocić żeby sklecić porządne zdanie ze zwrotem "z instelacją gazową" lub "z lakierem metalikiem"...

Dlatego najprościej rzucić... w gazie :|

Takie czasy a my się starzejemy...
Awatar użytkownika
Hawi

Post autor: Hawi »

Dorzucę trzy grosze :lol:

Panie nie bity z żadnej strony.

Kurcze bit to jest w muzyce a nie w opisie auta. I przyjeżdża obcokrajowiec, któremu się spodobała Polska no i jedzie kupić samochód no i gada z takim typem i sobie myśli...

Hmm :mysli: aaa już wiem nie ma z żadnej strony głośników bo slangiem typ gada :rotfl:

No taaa... czyli zajebista fura a głośniki sobie kupie no i interes się kręci :D

HEHE
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Post autor: kabar »

Bit to też jednostka informacji w informatyce.

Powiedzenie "byłem bity w dzieciństwie" jest prawidłowe więc i teoretycznie w odniesieniu do auta może to być stwierdzenie słuszne.
carmaker

Post autor: carmaker »

no i oczywiście W KLIMIE I W SKÓRZE i najlepiej zeby W TDI-ku
vino1986

Post autor: vino1986 »

a na alu feli lub samej feli tez to pieknie brzmi lub jak mowia ze radio z cytuje "Cedeczkiem" ma... :uoee: bo co do bicia to tez sie zgadzam ze pasuje... jak bys powiedzial powypadkowe to odrazu sie z jakims dobrym rozjebcem kojarzy...
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Post autor: kabar »

vino, nie rozumiem nic z tego co piszesz.
vino1986

Post autor: vino1986 »

chodzi o bicie i o rozjebuchy :?:
ODPOWIEDZ