Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

wydech w GTL

Jednostki wolnossące i doładowane, serducha renatek :-)

Moderator: Moderatorzy

b.pawelek

wydech w GTL

Post autor: b.pawelek »

Witam
W mojej piątce (poj. 1,23x litra) będę spawał sobie wydech z kwasiaka i mam 2 pytania:
Czy można bezpiecznie wyciąć tłumik środkowy? Czy nie pojawią się jakieś dziwne odgłosy "wsypanych gwoździ" itd itp?
Czy może lepiej zamiast wycinać środkowy to wyciąć końcowy i wstawić zamiast niego przelotowy? takie rozwiązanie będzie bardzo głośne? Ktoś sprawdzał?
Nie zależy mi na jakiś dzikich dodatkowych koniach a jedynie na sympatyczniejszym dźwięku.
dzieki za informacje
Awatar użytkownika
maciek od iwony

Post autor: maciek od iwony »

Połowa forum jeździ na przelocie :lol:
vino1986

Post autor: vino1986 »

nom to fakt ja tez mam przelot i nie slychac nic dziwnego... a pieje slicznie :lol:
b.pawelek

ale jak jest zrobiony taki przelot?:
1. średnice wydechu zostawić taką jak była czy zmienić?
2. Środkowy wycinać?
3. Co założyć jako końcowy? Ja wacham się między środkowym od polo starego a kupieniem jakiegoś uniwersalnego, ale boję się żeby nie było zbyt głośno.
carmaker

Post autor: carmaker »

wydaje mi sie że jak wydech z kwasówki to łącznie z tłumikami innaczej po co?Układy wydechowe to temat rzeka ...Czasem (czytaj zazwyczaj) wynalazki robione samemu bez odpowiedniej wiedzy i wyliczeń skutkuja zmniejszeniem mocy i momentu obrotowego.O ile zmiana końcowego tłumika nie ma tak drastycznego wpływu to reszta układu bardzo duzy ,zwłaszcza kwestia srednic rur ,tłumika ,jego długość krztałt sposób nawiercenia przelotu itd amen
b.pawelek

przepraszam cie bardzo, ale liczyłem na konkretne odpowiedzi w związku z zagadnieniami które poruszyłem post wcześniej.
Z tego co napisałeś nie zgadza się niestety prawie nic i widzę, że zalożenie zadanie tego pytania było błędem.
Nie chcę zrobić z GTL wyścigówki więc nie zalezy mi na poprawie osiągów a jedynie na zachowaniu ich na dotychczasowum poziomie.
Poza tym z tego co napisałeś dalej nie wynika niestety dla mnie nic, poza ty, że najprostszym i dającym ogromne zmiany na plus modem wydechu jest właśnie usunięcie tłumika koncowego, który jako jedyny jest tłumikiem komorowym. Środkowy jest w większości aut zwykłym przelotem i nie zmiania praktycznie poza dźwiękiem.

Czy ktoś jest mi stanie pomóc w sposób konkretny dając konkretne rady nt samego wykonania?
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Post autor: kabar »

b.pawelek pisze:ale jak jest zrobiony taki przelot?:
1. średnice wydechu zostawić taką jak była czy zmienić?
Zostawić
2. Środkowy wycinać?
Nie
3. Co założyć jako końcowy? Ja wacham się między środkowym od polo starego a kupieniem jakiegoś uniwersalnego, ale boję się żeby nie było zbyt głośno.
Założyć tłumik dedykowany Renault 5. Tłumik z Polo jest do Polo, uniwersalny jest do wszystkiego i do niczego.
b.pawelek

nie rozumiem ostatniej odpowiedzi. Jako końcowy mam założyć środkowy z r5?
Czy końcowy z r5? (wtedy już nie będzie przelot)
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Post autor: kabar »

Założysz co będziesz uważał, w końcu i tak wiesz lepiej...
b.pawelek

kolega w drugim poście napisał mi że połowa forum jeździ na przelocie. Dlatego chciałem wiedzieć jak taki przelot robią.

Rozumiem że Pan Administrator poczuł się urażony moim nietaktownym dopytywaniem się. :P
carmaker

Post autor: carmaker »

b.pawelek pisze:Poza tym z tego co napisałeś dalej nie wynika niestety dla mnie nic, poza ty, że najprostszym i dającym ogromne zmiany na plus modem wydechu jest właśnie usunięcie tłumika koncowego, który jako jedyny jest tłumikiem komorowym. Środkowy jest w większości aut zwykłym przelotem i nie zmiania praktycznie poza dźwiękiem.
nie czytasz uważnie...tłumik środkowy odgrywa zasadniczą role w zjawiskach falowych jest dostosowany swoją pojemnością i przepustowością do danego silnika wraz odpowiednia średnicą rur.Jak ktoś miał przyjemność jechać z urwanym lub przepalonym wydechem z przodu (za kolektorem lub przy tłumiku srodkowym ) to wie że odczuwalny jest spadek mocy.Tłumik końcowy niezaleznie czy bedzie przelotowy czy komorowy powinien posiadać podobną średnice przelotu aby nie rozpreżać zbytnio całego układu.Przykładem mogą być dedykowane układy n-grupowe do clio 1.8 16v czy williego które mają niezbyt szokującą średnice przelotu 55mm i dwa tłumiki.Chyba nie jesteś w stanie obliczyć tego lepiej od inżynierów w fabryce renault więc polecam pozostać przy fabrycznym układzie a doświadczać sie na tłumiku końcowym.Zresztą sugerował to mój pierwszy post :]
ODPOWIEDZ