Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

oponki zimowe

Wszystko to co nie dotyczy napędu

Moderator: Moderatorzy

graczu

Post autor: graczu »

ja aktualnie z przodu mam barumy nowki ale brilantis - a na tyle firestone wlasnie (uzywki) - zlego slowa raczej nie powiem o nich, nie ma problemu zadnego :) nie zauwazylem tez zeby sie super scieraly
żuwik

Post autor: żuwik »

Lodoo pisze:ja nie mowie o syzbkiej jezdize a normalnej miejskiej... stoje na frigo na krzyzowce lekko pod gore i nie moge ruszyc bo miela w miejscu.... na prostej mokrej drodze gaz do dechy na dwojce i zamykam obrotomierz wcale nie przyspieszajac.... co to ma byc?? dobra opona?? litosci....
Zaprzeczasz się ;) Co do ruszania nie mam takich obserwacji, a gaz do dechy na dwojce i zamykanie obrotomierza to chyba nie jest normalna jazda ;) Zapewniam Cię Lodoo - wpadnij na swoich daytonach na moją ulicę a spotkamy się w połowie, jak ja już będę wracał. To nie jest opona na wodę, ale na niej w deszczu zajadę, a na innej w śniegu po pół koła i zboczu 25 stopni nie...

A Frigo2 w testach ADAC wypadło na notke "nie polecana" właśnie ze względu na jazdę po mokrym, jednak była najlepsza na śniegu (lepsza od zestawionej do porównania "markowej" opony).

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Wi ... ageID=8979#

Widać w teście - co dobre na śnieg słabe na wodę. To są skrajnie inne warunki i jak pisałem wcześniej - każdy powinien dobrać opony do swoich potrzeb.
shark

Post autor: shark »

ja polecam kleber'a nie pamiętam modelu ale widzę w zimę na dużej ilości aut. Miałem takie u siebie 145/70/13 śniegu było tyle że zakrywało mi przednią rejestrację , obsypany byłem w koło, żeby wsiąść musiałem sobie odgarnąć, jako że nie miałem czasu na odgarnianie sobie drogi na podwórku to wsiadłem jedyneczka ( silnik 1,1 , zawiesznei standard wysokie ale i tak za niskie na tę ilość śniegu - kolan swoich raczej nie widziałem :) ) no i powoli puszczanie sprzęgła troszke gazu i jak na suchym idzie :) sąsiad mondeo nowym już nie pojechał :) a ja na ciasnym podwórku jeszcze musiałem manewrować żeby wyjechać :)
lodoo
Post autor: lodoo »

eeee normalna jazda miejska... jade sobie na dwojce spokojnie i chce zmienic szybko pas - wcisnac sie czy cos... dodaje gazu duzo i zamiast przyspieszac miele kolami... a zeby przestac mielic musze puscic gaz bo zamkne obrotomierz :-D
mowie o mokrym asfalcie...

żuwik pisze: Widać w teście - co dobre na śnieg słabe na wodę. To są skrajnie inne warunki i jak pisałem wcześniej - każdy powinien dobrać opony do swoich potrzeb.
i znow masz racje... hehe
Yakkul

Post autor: Yakkul »

Polecam Fuldę nie są najtańsze ale wiadomo za co się płaci. Używane, zwłaszcza zimówki to raczej mija się z celem, wolał bym nawet nowe polskie z Dębicy
lodoo

to zaloz nowe frigo i potem sprobuj powiedziec to samo :-D

oczywiscie nie to zebym namawial na opony uzywane... oczywiscie jesli tylko masz jak kupuj nowe - ale jakies lepsze a nie najtansze - nie bedziesz zalowal :-)
Yakkul

Post autor: Yakkul »

Na frigo jeździłem maluchem kumpla 12stki nowe frigo nieźle się spisywały to był jeden sezon jak się spisują przy dłuższym użytkowaniu nie mam pojęcia, ale używanych mam serdecznie dość.
corey16

Post autor: corey16 »

Panowie mam okazje kupić dwie zimówki Frigo za 80pln jeżdżone jeden sezon (ponoć)
ale... zawsze jest jakieś ale.....profil 80.... czy będzie pasować do r5????
czy nie będzie nigdzie ocierać??? wolał bym je na przód bo bieżnik naprawdę fajny
jjmag

Post autor: jjmag »

jeżeli nie są to nalewki to bież jak nie będą pasowały to odkupie je od ciebie i daj 150 za parę bo po tyle chodzą, oczywiście jeżeli są to 13
lodoo

będą trzeć... jeszcze zależy, jaka szerokość... jak powyżej 165 to zapomnij... 155, 165 może się udać... opony gó.wn.iane tak czy inaczej ;] ale na zimę lepsze jak letnie ;-)
corey16

Post autor: corey16 »

bodajże 165/80/13
Lodoo znam twoją opinie na temat frigo ale
Lodoo pisze:na zimę lepsze jak letnie ;-)
JJ na 100% nie wiem czy będę je brał więc można się dogadać
lodoo

no to jest szansa, że nie będą tarły... jeszcze zależy od felg... ale jak 80zł za 2 to można wziąć :)
egonn87

Post autor: egonn87 »

Aaa własnie, ja mam 165 i ocierają....

Jeżdziłem na fuldach, kormoranach i na frigo. Wszystkie wydawały mi się podobne... Fuldy są dość głośne w porównaniu z resztą, frigo dobre w kopnym sniegu, zero jakości, kormorany są trwałe
ODPOWIEDZ