Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

układ kierowniczy.. ??

Wszystko to co nie dotyczy napędu

Moderator: Moderatorzy

kaweq11

układ kierowniczy.. ??

Post autor: kaweq11 »

Witam. Czytałem sporo tu na temat 2 pytań ale chciałbym aby każdy co ma doświadczenie w tym temacie mogłby pwoiedziec coś od siebie :

1. Łożysko w przedniej piaście od kierowcy wydaje dziwne dzwięki. Po przejechaniu ok. 30 km strasznie grzeje i ciepło idzie na felge. Po podniesieniu i ruszaniu w pionie i poziomie brak luzu. Czyli smarownie?? jeżeli tak to w jaki sposób ??

2. Podczas skręcania na niewielkich prędkościach odczuwam wkolumnie kierowniczej zjawisko tak jakby był piach w kolumnie. podczas ruszania kierownica mechanik gdzies wsadził lape pod maske i powiedział ze maglownica lecz na przeglądzie tydzien temu nic mi nie wykryli. wszystko niby nasmarowane jest końcówki kierownicz wymienione lecz tak jak był malutki luz i ten "piach szumiący w kolumnie" ;/ ??

Proszę o odpowiedzi na te 2 pytanka.

Proszę o wyrozumiałosc. Jestem nowy na forum.
Awatar użytkownika
tommies

Re: układ kierowniczy.. ??

Post autor: tommies »

1. Niekoniecznie moze to byl lozysko - byc moze nie odbijaja do konca zaciski i delikatnie klocki szoruja. Musisz to sprawdzic. W 9/10 przypadkow lozysko niezle slychac.

2. A moze to nie maglownica jak luzow brak. Moga to byc lozyska na kolumnie kierowniczej, albo w ogole prozaiczny powod jak szuranie kierownicy po plastikach deski rozdzielczej.

Wyeliminuj najpierw proste rzeczy a jesli to sie nie sprawdzi szukaj glebiej.
Mazzy

Post autor: Mazzy »

Ja ma to samo przy 1 i 2 pytaniu, mam się za to brać wiec jak coś wyczaje to dam znać też.
lodoo
Post autor: lodoo »

1- najprawdopodobniej zapieczony zacisk... rozebrać przeczyścić i jeśli nie ma wżerów itd to poskładać... nowe gumki na tłoczku i na prowadnicach, nasmarować prowadnice...
2- łożyska igiełkowe w kolumnie się wysypały najprawdopodobniej... cena nie duża (chyba 35zł za szt. (są 2) ) ale demontaż i montaż upie.rdliwy...
Mazzy

Post autor: Mazzy »

1 i 2 u mnie ustało po wymianie łożyska w prawym przednim kole jak jakiś cud :D :lol:
Awatar użytkownika
tommies

Post autor: tommies »

Cuda to byly 2000 lat temu, dzwieki po prostu przenosilo i juz :)
ODPOWIEDZ