Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
witam, mam zagadkę, to znaczy dla mnie to zagadka.
motocykl 12v bez alternatora, tylko magneto. żarówki są--- 12V 35W
muszę dodatkowo zamontować wiatrak chłodnicy na którym napisano 12V 90 i to wszystko..
co zrobić by zadziałał??
jakiś mostek prostowniczy, radiator kondensator
jesli 12V to raczej DC czyli przydalby sie mostek no i pewnie stabilizator, a to 90 pewnie to moc... jesli samo magneto to moze sobie z tym nieporadzic... wrzuc jakis maly aku i po klopocie
prostownikiem aku moglby byc doladowywany z pradu wytwarzanego przez magneto pelnilo by role jak alternator, tylko musialby byc uzyty stabilizator napiecia...
rozumiem ze ten wentylator nie ma pracowac caly czas podczas jazdy bo jezeli tak to aku nigdy nie bedzie doladowany...
hmmm magneto nie doladuje aku bo napiecie przed stabilizowaniem powinno byc >12V
sorry za zamieszanie ale troche ciezki temat, nalezaloby jakies testy wykonac zwlaszcza wentylatora, bo jezeli to ma rzeczywiscie 90W i ma pracowac caly czas podczas jazdy to bez doladowywania aku sie nie obejdzie
ale jak WSKi to chyba ze 4 z wiatrowskim silnikiem... tam tylo rozwiazanie ladowania aku w sposob ktory mogl by zalatwic cala sprawe... mialem kiedys taka i pamietam ze ladowalo powyzej 12V... a pozniej tylko wlacznik jakis zrobic zeby wiatrak nie chodzil caly czas tylko wtedy kiedy sie motor grzeje i po problemie...
vino1986 pisze:ale jak WSKi to chyba ze 4 z wiatrowskim silnikiem... tam tylo rozwiazanie ladowania aku w sposob ktory mogl by zalatwic cala sprawe... mialem kiedys taka i pamietam ze ladowalo powyzej 12V... a pozniej tylko wlacznik jakis zrobic zeby wiatrak nie chodzil caly czas tylko wtedy kiedy sie motor grzeje i po problemie...
no tak silniki wiatra tylko ze ze mnie nie chumanista i nie wiem jak sie to odmienia... ah 175 cm3 4 biegowa skrzynia gaznik ze ssaniem... cudo skladane nogami co rusz to nowa rzecz sie w nim sypala... ale milo ja wspominam
vino1986 pisze:no tak silniki wiatra tylko ze ze mnie nie chumanista i nie wiem jak sie to odmienia... ah 175 cm3 4 biegowa skrzynia gaznik ze ssaniem... cudo skladane nogami co rusz to nowa rzecz sie w nim sypala... ale milo ja wspominam
Nie było moim założeniem Cię poprawiać Tak się napisało....
Sypał się ? Wadliwy egzemplarz.
Ja na swój nie narzekałem
Jaki to motor? a pewnie elektroniczny zapłon i moduł oraz za pewne prostownik i regulator napięcia... Każdy lepszy motorek tak ma... magneta zasilające żarówki bezpośrednio i przerywacze mechaniczne do zapłonu to były w komarkach
podpinasz się więc do instalacji prądowej z wentylatorem i po kłopocie... tylko nie wiem z czego masz ten wentylator i jakiej mocy, żeby nie zjarał modułu i magneta zbyt dużym obciążeniem...