Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Daleka podróż
Moderator: Moderatorzy
Daleka podróż
Wybieram się w wakacje do Holandii w celach zarobkowych i możliwe, ze dostanę się tam swoją piątką. Chodzi mi głowinie o rady na co trzeba zwrócić szczególną uwagę, czego unikać itd jadąc ogólnie sprawną piątką w dłuższą podróż. Nie chodzi mi też o kuriozalne sprawy, typu sprawdzenie hamowania itd, tylko o konkretne rzeczy które mogą się wydarzyć jadąc dość kapryśną konstrukcją, jaką jest 5.
Rosic z UK do PL jechal piatalem i z tego co ja wiem poprostu auto ma byc sprawne . jak ma cos walnac to walnie
jezeli nie masz problemow z autem tylu przegrzewanie sie . czy wyciek plynu chlodniczego . zalanczanie wentylatora chlodnicy, nie masz wyciekow z silnika itp. ja robilem piatalem trasy z mejca zamieszkania do Liverpool'u to ejst jakies 110 mil +- 180 km w strone stala na parkingu 10 dni po czym wrocilem renia do domu i do tej pory ladnie sie sprawuje
a to zwykla GTS'ka . Poprostu autko ma byc sprawne . sam wiesz z czym masz problemu albo ich nie masz 

ja jechałem GTE do Anglii TSE do Anglii i GTT 2x tam i powrót... nigdy mi się jeszcze na trasie nic nie wysypało, więc co mogę powiedzieć... jak coś padnie to padnie, ale jak auto jest ok i jeździ to dojedzie 
swoją droga pierwszą swoją piątką 1.1 Five byłem w Niemczech i tez obyło się bez kłopotów.
Do żadnej z tych tras nie przygotowywałem się specjalnie, płyny ok, auto jeździ, wiec w drogę

swoją droga pierwszą swoją piątką 1.1 Five byłem w Niemczech i tez obyło się bez kłopotów.
Do żadnej z tych tras nie przygotowywałem się specjalnie, płyny ok, auto jeździ, wiec w drogę

najczęściej psuje sie ładowanie, musisz mieć alternator w dobrym stanie, szczotki, kumutator i łożyska, najlepiej przed taką trasą wymienić to, jeżeli wcześniej nie było robione, zabrać na zapas szczotki, regulator napięcia/ albo po prostu jakiegoś altka w dobrym stanie, czy też aku w wersji ekstremalnej
Może walnąć chłodzenie, zabrać przewód, płyn, termostat... ja bym tez zabrał pasek, pompę paliwa i wody, ale to akurat mam na zapasie, nikt specjalnie nie będzie kupował pompy wody na zapas
to jest dość wytrzymałe w tych autach. Poza tym, to moze walnąć wszystko, nie da się jednoznacznie ocenić....

Typowy przeglad - czyli czy nie ma luzów w zawieszeniu, obejzec czy sie sroby nue urywaja, sprawdzic stan klockow (mnie sie skonczyly w trasie
) jak niewiele ich zostalo to wymienic.
Sprzeglo - wiedziec jakie jest, jak jest na wykonczeniu - wymienic
Obejzec uklad chlodzenia, w szczegolnosci weze, złaczki kolanka, trojniki gazowe. POmacac je intensywnie czy nie skruszały, czy weze gdzies nie pękaja albo nie obcieraja sie, nie bac sie zniszczyc teraz
bo lepiej tu niz w trasie.
Jak nie znasz stanu profilaktycznie wymienic termostat, i czujnik wentylatora, sprawdzic czy wentylator sie załacza poprawnie
Sprawdzic olej na okolicznosc wycieków
Sprawdzic elektryke czy sprawna, wywazenie kół itd
No i jechać
PS wykupic Assistance jak sie da
60zł kosztyje bodaj na miesiac a spokuj ducha bezcenny 

Sprzeglo - wiedziec jakie jest, jak jest na wykonczeniu - wymienic
Obejzec uklad chlodzenia, w szczegolnosci weze, złaczki kolanka, trojniki gazowe. POmacac je intensywnie czy nie skruszały, czy weze gdzies nie pękaja albo nie obcieraja sie, nie bac sie zniszczyc teraz

Jak nie znasz stanu profilaktycznie wymienic termostat, i czujnik wentylatora, sprawdzic czy wentylator sie załacza poprawnie
Sprawdzic olej na okolicznosc wycieków
Sprawdzic elektryke czy sprawna, wywazenie kół itd
No i jechać
PS wykupic Assistance jak sie da

Wybacz, ale nie ma rzeczy której nie musiałbys miec w bagażniku. Zestaw węży do podmiany jak jakis strzeli. Kilka butelek z wodą destylowana aby dolewac. To chyba najprostrze w naprawie jest. Aha, no i kilkadziesiąt cybantów aby te węże przyczepić. A tak wogóle, zrob sobie liste warsztatów z numerami telefonów po trasie którą jedziesz, sprawdzone doświadczalnie. Msz awarie, dzwoń. Naprawiają a ty tylko płać 

Hej ja swoim campusem robilem sporo kilometrow w miesiacu ponad 1500 a czasem sie zdazalo ze jeszcze na slask jechalem i wracalem dwa razy jak byly swieta i sylwek wiec kolo 3tys!! w styczniu bylem w polsce przez 2 tyg zrobilem tez z 3-4 tys km i autko nie odmowilo jak masz autko w dobrym stanie to podstawy i w droge sam wiesz co jest do zrobienia jak to bedzie zrobione to bak do pelna i jedz!!
a z renatkami jest tak jak dbasz to ona Ciebie zawiezie wszedzie jak nie dbasz to w zime trzaskajacy mruz 5 km od domu w nocy sie zepsuje i powie nie dbales!!
wiec zrobic co trzeba i w droge!!! szerokosci!!
a z renatkami jest tak jak dbasz to ona Ciebie zawiezie wszedzie jak nie dbasz to w zime trzaskajacy mruz 5 km od domu w nocy sie zepsuje i powie nie dbales!!
wiec zrobic co trzeba i w droge!!! szerokosci!!