Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Elektryczne szyby renualt 21

Wszystko co związane z elektryką i elektroniką w Renault 5.

Moderator: Moderatorzy

chaszmal

Elektryczne szyby renualt 21

Post autor: chaszmal »

Witam, mam małe pytanie, parę miesięcy temu byłem posiadaczem Renault 21 wersji TXI, która była bogato wyposażona a miedzy innymi w 4x elektryczne szyby, el. lusterka klima itp. Niestety ulęgła ona "destrukcji" i nie nadawała sie do dalszej jazdy. Obecnie posiadam Renault 21 GTX, która posiada 2 x elektryczne szyby, i tutaj mam problem: mam wszelkie części z poprzedniej Renault i chciałbym ta obecna przyzbroic, w co tylko można. Czy auta marki Renault maja przygotowana instalacje elektryczna pod np. elektryczne lusterka, elektryczne szyby z tylu, czy istnieje możliwość podłączenia obecnie elektrycznych szyb? Sprawdzałem dziś i sa 4 przewody w drzwiach tylnych, dwa idą do siłownika z centralnego zamka a pozostałe dwa idą do zaślepki, która jest przy zamku ( są wpięte w plastikowa kostkę, która do niczego nie służy)

Z góry Dziekuje
corey16

Post autor: corey16 »

zapytaj na forum renault 21
żuwik

Post autor: żuwik »

Nie ma takiego :)

Słuchaj sprawa jest prosta. Sprawdź czy kostka pasuje do kostki od szyb. Jest szansa, że to to, bo w R21 nie było nic więcej w tylnych drzwiach (np głośników).
chaszmal

Sprawdzałem i różnią sie one wtyczka, dlatego nie mam szans na ich podłączenie, ale znalazłem dziś jedna wiązkę z wersji TXI w garażu, która ma dwie kostki idące do zamka tak jak ma to miejsce obecnie i dodatkową kostkę do siłownika od szyby, ale jest jedno, ale czy przewody idące wzdłuż karoserii maja wolne gniazdo na podłączenie tej kostki czy po prostu dla tej wersji nie przewidziano takiego "bajeru".
Zastanawia mnie teraz kolejna rzecz, od czego jest ta wolna kostka ?? Moze alarm albo cos w tym stylu ??
lodoo
Post autor: lodoo »

a jaki problem puscic 2 dotatkowe kabelki do tylnych drzwi?? po co wiazki zmieniac....
albo wykorzystac te kable co juz wchodza do drzwi i sa niewkorzystane... obciac w progach czy gdzie je tam znajdziesz w aucie i tylko z przyciskow w progi puscic nowe kabelki...
chaszmal

W sumie masz racje, ale chcę to zrobić by było "po Bożemu" i dzis znalazlem wiązki z TXI z tylnych drzwi i wiązkę do ktorej są podpięte przełączniki, teraz musze znaleść trochę czasu i to wszystko zamontowac razem z siłownikami i zobaczyć czy da to jakiś efekt, i jeszcze jedno pytanie - czym jest spowodowana szybkosc opuszczania szyb ?? Przednie opuszczaja sie w miare przyzwoicie za to z tyłu szybciej je opuszcze i podniose za pomocą metody "korbotronic" :mrgreen: brudne styki w przełacznikach czy cos z silniczkiem??
Dzieki wielkie za pomysły
żuwik

Post autor: żuwik »

Złe ustawienie szyby zazwyczaj. Za mocno przylega do listwy prowadzącej przy słupku B i najnormalniej stawia opór, albo jest skoszona i działa na zasadzie klina.
chaszmal

Dziekuje wszystkim za udzial w foum, udalo sie zestroic szyby i wszystko jest ok. Jezeli chodzi o to co zauwazylem podczas montazu szyb elektrycznych - drzwi auta kotre nie posiadalo szyb elektrycznych nie posiada wiazek elektrycznych pod takie szyby czy tez elektryczne lusterka, ale wiazka ktora idzie wzdluz nadwozia posiada gniazda do ktorych mozna sie podlaczyc ( elektryka w aucie jest przygotowana pod tego typu bajery)
Pozdro
ODPOWIEDZ