Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

naprawa komputera

O wszystkim i o niczym...

Moderator: Moderatorzy

corey16

naprawa komputera

Post autor: corey16 »

Podczas formatowania dysku C coś sie stało i znikł mi dysk K a następnie D
nie dało sie zainstałować Visty wchodzi tylko XP
gdy kolega sprawdzał w biosie to widać dysk 250 Gb a w moim komputerze jest tylko C i ma 127Gb
czy ktoś sie zna na komputerach i wie jak to zrobić prosze w w miarę proste wytłumaczenie bo sie na komputerach nie znam.
pozdrawiam
Ronin317

Post autor: Ronin317 »

Po prostu miales utworzona tzw. partycje rozszerzona, na ktorej byly dyski logiczne. Formatujac dysk C usunales Master Boot Record i przez to nie masz dostepu do dyskow logicznych - u mnie XP odzyskal to sam (tex po formacie - zajelo to dwa dni - 125 GB), pozniej musisz przejac dysk na wlasnosc (jest taka funkcja) pod XP'kiem (Professional).

Sproboj tez TestDisk powinno pomoc. I od razu, jak odzyskasz - przerzuc wszystko na partycje podstawowa a rozszerzona usun, nastepnie utworz druga partycje podstawowa, ktora ma wlasny MBR (master boot record) i po formacie dysku C nadal bedzie widoczna - ale uwaga - na dysku max 4 partycje podstawowe - wiecej utworzyc sie nie da.
Sweeper

Post autor: Sweeper »

jak nie planujesz już nic z tymi partycjami robić to klikasz:
Mój Komputer - Zarządzaj - Magazyn - Zarządzanie dyskami
tam masz okno po prawej stronie a w nim dysk i resztę jako partycję nieznaną
możesz ją podzielić na nowo
na przyszłość tak jak napisał Ronin trzeba było utworzyć dwie partycje podstawowe
a najlepiej to nie grzebać jak nie wiesz gdzie i co :)
unikorn

Post autor: unikorn »

Sweeper pisze:a najlepiej to nie grzebać jak nie wiesz gdzie i co :)
hehe tu przynajmniej można wyciąć wszystko i postawić na nowo w dwie godziny :P w Reni już nie tak łatwo.
corey16

komputer jutro idzie do serwisu bo na gwarancji
Sweeper ja komputerach znam się średnio na jeża wiec robił to szwagier (który zna się trochę więcej ode mnie, co nie oznacza lepiej :-P ) ja potrafię zainstalować grę ewentualnie Windowsa ( po zapytaniu 100 osób jak się to robi) ale z partycjami to już dla mnie cięższa jazda, gdybym to ja robił to sadze ze nie zostało by mi nic twardego :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Dzięki bardzo za porady

edek
Sweeper Działa tak jak pisałeś, a wcześniej tego nie było
Hormon

Post autor: Hormon »

Jak dajesz kompa do serwisu po to aby ci odzyskali dane to na pewno cie za to skasują. Gwarancja nie obejmuje takich usterek.
lodoo
Post autor: lodoo »

to nie jest usterka - od tego zacznijmy....

sprzedaj komputer i kup sobie konsole :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
corey16

Lodoo pisze:sprzedaj komputer i kup sobie konsole :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ha ha aleś dowcipny :-P
Sweeper

Post autor: Sweeper »

skoro działa to temat zamykamy :)
Zablokowany