Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Pytania i pytania

Jednostki wolnossące i doładowane, serducha renatek :-)

Moderator: Moderatorzy

Konrad K_2

Pytania i pytania

Post autor: Konrad K_2 »

strasznie ciezko chodzi mi sprzeglo -

to sterczace na sprzegle reka nawet nie rusze - czy to naturalne?

moze ktos to jakos przerabial ? moze hybraulika?

jaki skok ma te "dżinks"?
Ostatnio zmieniony 5 marca 2009, 23:44 przez Konrad K_2, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
-=wasq=-

Post autor: -=wasq=- »

tam ni ma hudrauliki

w r5 jest w pelni mechaniczne sprzeglo
wsmpw

Post autor: wsmpw »

on chciał zamontować sobie zamiast linki wysprzęglik
Konrad K_2

chodzi mi zeby zaadoptowac chydraulike - po to pytam o skok
Awatar użytkownika
-=wasq=-

aha :P :P :P

cos nie zrozumialem
Konrad K_2

no dobra , ale ciezko ten wysprzegnik chodzii czy mam cos zepsute?
Awatar użytkownika
-=wasq=-

hehe zdefiniuj ciezko :P

qrde tak paluchem to ciezko ocenic :( a tym bardziej via forum :( a zaloz linke i sprawdz linka
Ronin317

Post autor: Ronin317 »

Mniemam, ze chodzi Ci o lape sprzegla czyli to co wysteje z obudowy skrzyni
Obrazek
a gorna koncowka jest zaczepiona o linke sprzegla
Obrazek

Generalnie mechanizm ten nie ma w sobie wysprzegnika, ktory nalezy do systemu hydraulicznego. Lapa w dolnej czesci (niewidocznej normalnie) opiera sie od razu o lozysko oporowe, ktore naciska na sprezyne talezowa sprzegla - a ta jak wiadomo jest cholernie twarda i reka po prostu wcisnac sie jej nie da. Z doswiadczenia przeprowadzonego w szkole nawet stawajac na takiej sprezynie nie jest jej sie w stanie wcisnac a jesli juz sie uda, to przy niewielkiej zmianie sily nacisku (w dol oczywiscie) od razu odbijala. Co innego noga i to jeszcze poprzez ramie dlugosci rownej pedalowi sprzegla. Jak wiadomo sila x ramie itd.

I dodatkowo jak masz zalozone mocniejsze sprzeglo i docisk, to bedzie jeszcze trudniej.
wsmpw

Post autor: wsmpw »

Ronin317,
najbardziej mi sie podoba ten fragment
Ronin317 pisze:Z doswiadczenia przeprowadzonego w szkole
czyli jazda na przerwie docisk z półki i stajemy :-P
ale takto generalnie opis wporządku i wiadomo że tej łapy ręką sie nie wciśnie tylko poprzez linke i dzwignie ;-)
Ronin317

wsmpw pisze:Ronin317,
najbardziej mi sie podoba ten fragment
Ronin317 pisze:Z doswiadczenia przeprowadzonego w szkole
czyli jazda na przerwie docisk z półki i stajemy :-P
Nie, takie "doswiadczenie" robilismy w szkole gdzie chodzilem (ZSM nr 2 w Krakowie), zeby zobrazowac jak twarda jest talezowka ze sprzegla :D na lekcji oczywiscie :!:
vino1986

Post autor: vino1986 »

Generalnie ciekawym pomyslem bylo by przerobienie na hydrauliczne jednak nojmniej 2 silowniki byly by Ci potrzebne plus jakis zbiorniczek na plyn... Jednak nie wiadomo jak by sie to w praktyce sprawdzilo :-/ w busie mam fabryczne hydrauliczne i jest zawsze mieciutkie jak pupcia niemowlaka :-D
Konrad K_2

mam hydraulike z mini wiec 2 pompki sie znajda

mam tez linke z clio i pasuje tylko twestia spiecia z pedałem jeszcze nie jest opanowana
Konrad K_2

no boje sie ze sia zapiekło bo plastikowe mocowanie linki na pedale sie połamało
Greg205

Post autor: Greg205 »

A nie masz czasem zepsutego docisku?
Jednym z objawów jest bardzo twardo pracujący pedał sprzęgła. Miałem taki przypadek nie raz i po zmianie docisku przez chwilę miałem wrażenie że linka się urwała :mrgreen:
Ronin317

Dokladnie, ja tez obstawiam docisk / cale sprzeglo, bo w sumie w tak prostym mechanizmie nie ma sie co zapiec, szczegolnie ze lapa sprzegla smiga po nylonowej polowie kulki.
ODPOWIEDZ