Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Jak zrobić wsteczny ?

Wszystko to co nie dotyczy napędu

Moderator: Moderatorzy

dober

Jak zrobić wsteczny ?

Post autor: dober »

Witam. Mam pewien problem, chciałbym wykorzystać silnik od motoru do napędzania auta jednak problem tkwi w skrzyni biegów - nie ma wstecznego :)
Macie może jakiś pomysł, rozwiązanie aby zrobić wsteczny ? Mi przychodzi do głowy jedynie wykonanie jakiegoś przełożenia, które spowoduje, iż będzie do dyspozycji tyle samo biegów wstecznych co tych do przodu - czyli bez ingerencji w skrzynie i dokładanie w niej jakichś dodatkowych zębatek. hmmm tylko jak to wykonać ?
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Post autor: kabar »

Hej,
wsteczny z rozrusznika:
http://www.zcars.org.uk/mini/conversion.htm
lodoo
Post autor: lodoo »

w Quadach sa dyferencjaly z wstecznym wlaczanym mehcanicznie...

przenosze do technicznego :-P
dober

Lodoo sorrki za złe umieszczenie postu :)
A masz może taki schemat z quada ?

Kabar, ale ten rozrusznik do wstecznego to egzystuje w tym układzie jako samodzielny element tylko i wyłącznie do tego celu chyba ?
Podłaczony bezpośrednio do akumulatora i uruchamiany np. z osobnego przyciusku na desce, hmmm może to i warte uwagi :) . zawsze te kilkdziesiąt cm się przeciągnie i wyjechać już będzie łatwiej.

Zastanawiałem się jeszcze nad zastosowaniem drugiego silnika, max 50ccm ustawionego odwrotnie tak by wykorzystywać go osobno jako biegu wstecznego. oczywiście osobny do tego drążek, malutki tak by nie przeszkadzał.
jjmag

Post autor: jjmag »

Witam poszukaj silnika z iża lub dniepra w wesji z koszem tam był w orginale a wiem bo sam mam taką maszynkę . :lol:
dober

:) tak wiem, jednak te silniki nie sa brane pod uwagę w tym projekcie :)

Jak na razie propozycja Kabara jest chyba najlepsza :!:
lodoo
Post autor: lodoo »

nie mam zadnych schematow... ale jezdzilem na quadzie z taka wajcha... wajcha przelaczana recznie tak ze trzeba sie schylic i pstryknac i odwraca w dyferencjale obroty kol... takze masz tyle biegow do tylu co do przodu ;-)
ODPOWIEDZ