Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
panowie pytanie jest takie:
u mnie na wtyczce z 3 pinami na C jest +12v czy tak ma być?? bo coś mi nie pasi zawsze sygnał był minusem....... jestem w kropce podłączyłem całe zegary od 19 i mi obrotomierz nie chce działać... :-? i teraz nie wiem czy to wina obrotomierza czy tego że tam jest plus.... prosze o porade...
nie jestem pewien ale u mnie chyba tez bylo napiecie dodatnie, niektore zegary wymagaja jeszcze doprowadzenia +-12V do zasilania obrotka (trzeba dojsc po sciezkach ktore piny to sa)
Podepnę się pod temat. Przeszukałem forum, ale nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi.
Chcę podłączyć obrotomierz (osobny wskaźnik). Gdyby podłączenie było opisane jako "+", "-" i sygnał, to wszystko było by jasne. Sprawdziłem gdzie z modułu wychodzi sygnał dla obrotomierza.
U mnie, poza podświetleniem i masą, przewody to: + cewki i - cewki. Czy sygnał obrotomierza wychodzący z modułu to + czy -? Czy + podłączyć pod jakiekolwiek 12V,a - pod sygnał sterujący obrotomierzem?
Starałem się zaprzyjaźnić ze schematem elektryki w książce, ale kurcze nie daje rady,
masz obrotek pod aparat zapłonowy z osobną cewka, a nie pod moduł... obawiam się, że to nie zagada... +cewki to plus po zapłonie. minus cewki to sygnał tak jakby - tak to diząła w większości zapłonów z osobną cewką... próbuj - może zatrybi...
a i jeszcze jest taka opcja, żeby odkręcić cewkę z modułu - i tam będą 2 styki możesz się dopiąć tam właśnie... ale trochę trzeba kombinacji