Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Witam na form jest napisane jakie silniki jest mozliwosc swapowac w R5 ale mało co znalzłem o podstawowej rzeczy tzn. układy hamulcowe, jezdne i zawieszenia. I mam pare pytan
1. Jaki jest najwiekszy i najskuteczniejszy zestaw hamulcowy przod do R5
2. Czy serwa sa takie same we wszystkich R5??
3. Wiem ze w GTE/GTT były dwa rodzaje MacPersonow jakie?? czym sie rozniły czy mocowanie do zwrotnic tez były rozne??
4. Belka tylniego zawieszenia były 2 rodzaje, z bebnami 2 drazkowa i z tarczami 4 drazkami tak?? jezli sie myle prosze mnie poprawic
5. Jaki zestaw hamulcowy o wiekszej skutecznosci niz seryjne z R5 GTT/GTE na tył
6. Czy gałki kierownicze, drazki, magłownice we wszystki R5 sa takie same Wiem ze były ze wspomaganiem i bez.
1. Największy zestaw na przód jest taki jaki zmieści się pod felgą
std w gtt to 238mm
ja mam 259mm z clio 16V
można założyć też 285mm
wszystko kwestia felgi
3. W gtt/gte były dwa rodzaje - różniły się mocowaniem do zwrotnicy i górnymi mocowaniami
4. belka czterodrążkowa była w gtt/gte i miała tarcze
5. Po co kombinować z większym zestawem na tył niż gtt i gte - dobra tarcza i klocek
tył pracuje na około 20-30%
6. Magiel w gtt ma inne mocowania, wersje ze wspomaganiem również występowały
znalezienie magla do piątki ze wspomą to duży problem
No dobra, ale dajmy na to że posiadając zwykłą piątkę 1,4 zechciałoby mi się udoskonalić ukł. hamulcowy. Teraz to mam "kapselki" z przodu, z tyłu bebny. Czy jest jakiś zestaw, np z innej renaty, który by pasował plug n play? Bez drastycznego zmieniania całego przedniego i tylnego zawiasu, mocowań zacisków, wybebeszania połowy samochodu etc? Pytanie czysto teoretyczne, więc nie karćcie mnie Panowie za to że nie wiem jaki rozmiar ma tarcza w moim samochodzie, czy za zadawanie głupich pytań .
Z przodu wymieniasz tarcze i zaciski na takie od tarcz wentylowanych 259 mm (2 śruby i przewód met-gum) a z tyłu zdejmujesz bębny, tarcze kotwiczne z szczękami i cylinderkami a następnie zakładasz tarczowe z gtt, r19 1.8 16V (nakrętka piasty, 4 śruby, przewód hamulcowy). Wg mojej wiedzy z przodu da się spokojnie założyć wentylowane 280 na zaciskach bosh'a z kangoo, megane, laguny (ale dopóki nie przymierzę to nie zaręczę...). Pamiętaj też że zwiększając rozmiar tarczy pozbawiasz się kolejno możliwości użycia felg 13 i 14 calowych. I to w zasadzie cała filozofia
osamiec pisze:Czyli przy doborze odpowiednich zacisków nie musze nic grzebać przy mocowaniach?
Dokładnie tak Np. te zaciski które w dziale k/s sprzedaje wasq... Z tego co pamiętam r19 1.9td, 1.8 16V, mocniejsze wersje clio I, clio II... jest tego trochę...