Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Wymiana kołyski
Moderator: Moderatorzy
Wymiana kołyski
Witam
Ostatnio miałem nieciekawą przygodę z krawężnikiem przy sporej prędkości, w wyniku czego urwało się mocowanie wahacza. Myślę o wymianie, bo i tak już w najlepszym stanie to ona nie była. I tu nasuwa się moje pytanie, czy kołyskę można wymienić w domowych warunkach, z dostępem do kanału, czy muszę unieść, wyciągnąć silnik? Na co powinienem zwrócić uwagę? Ewentualnie jaką kwotę mógłby wziąć mechanik za wymianę?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Ostatnio miałem nieciekawą przygodę z krawężnikiem przy sporej prędkości, w wyniku czego urwało się mocowanie wahacza. Myślę o wymianie, bo i tak już w najlepszym stanie to ona nie była. I tu nasuwa się moje pytanie, czy kołyskę można wymienić w domowych warunkach, z dostępem do kanału, czy muszę unieść, wyciągnąć silnik? Na co powinienem zwrócić uwagę? Ewentualnie jaką kwotę mógłby wziąć mechanik za wymianę?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
a wiec odkręcasz od kolektora wydechowego portki, odłączasz drążek zmiany biegów od skrzyni, przewody paliwowe linkę sprzęgła, gazu i ssania. przewody pd nagrzewnicy, od przekładni kierowniczej odkręcasz krzyżak od kolumny. Następnie podnosisz lekko lewą i prawą stronę, odkręcasz przewody hamulcowe i takie ala pręty co od mocowania wahacza idzie do podłużnicy. następnie zakładasz koła i stawiasz go po czym odkręcasz 4 główne śruby sanek. polecam podłożyć jakieś opony pod sanki i od góry jeszcze zostają amorki
etap odkręcania masz już głowy. teraz zrobić miejsce za autem, napić się piwka i spiąć się
we dwóch łapiecie za przednią belkę stojąć obok auta i przenosicie budę nad silnikiem
i w tym momencie wszystko spokojnie i wygodnie sobie przekładasz na nowo zakupione całe i zdrowe sanki i montujesz spowrotem do autka 
aa polecam zdemontować jeszcze maske, zderzak i błotniki
gdzies kiedys filmik widziałem, jak znajdę to wrzucę tutaj

etap odkręcania masz już głowy. teraz zrobić miejsce za autem, napić się piwka i spiąć się

aa polecam zdemontować jeszcze maske, zderzak i błotniki

gdzies kiedys filmik widziałem, jak znajdę to wrzucę tutaj

Oo, dziękuję za odpowiedź, faktycznie, łatwiej niż próbować wyciągać bez wyciągarki do silników. Puki co mam jeszcze pytanie, gdzie mogę zdobyć nowe sanki, bo szukałem sporo i znalazłem tylko na allegro jakieś stare, a wiadomo że lepiej było by nowe, gdzie mam szukać, czy pasują bez problemu z innego Renault, jak to wygląda?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
allegro, sanki z clio I
a tu masz filmik jak to chłopaki robią
powinno ułatwić sprawę 
https://www.youtube.com/watch?v=n62cZKXQTbk
a tu masz filmik jak to chłopaki robią

https://www.youtube.com/watch?v=n62cZKXQTbk
w idealnym stanie bez rdzy nie dorwiesz. jak juz kupisz jakąś to musisz porządnie oczyścić i zabezpieczyć a na pewno będzie żyła długo 
http://allegro.pl/kolyska-sanki-wozek-c ... 20529.html
przy sankach od clio trzeba jedynie zrobić otwór na mocowanie łapy przedniej skrzyni

http://allegro.pl/kolyska-sanki-wozek-c ... 20529.html
przy sankach od clio trzeba jedynie zrobić otwór na mocowanie łapy przedniej skrzyni

Zależnie od wersji - w niektórych otwór już jest. Na pewno jednak trzeba zrobić otwór w mocowaniu prawym przednim. W Clio rozstaw śrub jest symetryczny a w R5 ta jedna jest przesunięta do tyłu, albo na odwrót - już nie pamiętam
No i gumy drążka stabilizatora są grubsze a co za tym idzie i obejmy. To jednak poważna zaleta, bo nie wycierają się tak jak te cienizny od R5. Kolejną zaletą jest tez możliowść montażu większych chłodnic z uwagio na szersze dolne mocowanie.
Ogólnie same zalety sanek od Clio i większa szansa kupienia w dobrym stanie.
No i gumy drążka stabilizatora są grubsze a co za tym idzie i obejmy. To jednak poważna zaleta, bo nie wycierają się tak jak te cienizny od R5. Kolejną zaletą jest tez możliowść montażu większych chłodnic z uwagio na szersze dolne mocowanie.
Ogólnie same zalety sanek od Clio i większa szansa kupienia w dobrym stanie.
Odświeżę ten temat bo trochę się ruszyło z robotą. A więc silnik oddzielił się od budy, wymieniłem kołyskę, wahacze, drążki kierownicze, a skoro miałem okazję to zrobiłem również półosie i dawno zakupiony wydech
Efekt jest taki że samochód w końcu ruszył
a do tego lepiej się prowadzi, a maglownica o dziwo bardzo łagodnie chodzi, praktycznie bez wysiłku, jakby ktoś mi zamontował wspomaganie
Jutro mnie tylko czeka geometria żeby uwieńczyć dzieło.
Dziękuję wszystkim za udzieloną pomoc i pozdrawiam

Dziękuję wszystkim za udzieloną pomoc i pozdrawiam