Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

OC podczas remontu i inne z nową piątką Coreya dylematy.

O wszystkim i o niczym...

Moderator: Moderatorzy

lodoo
Post autor: lodoo »

dokładnie...

tylko znając mentalność większości Polaków zaczęłoby się kombinowanie i nie płacenie a w razie szkody jakiejś straszna tragedia i lament bo nie płacił bo biedny i w ogóle a teraz musi z własnej kieszeni... przykro to mówić, ale nasze społeczeństwo jest chyba zbyt zacofane na takie przepisy, a dodatkowo biurokracja i przepisy są takie, że nie ogarnięto by sytuacji, gdzie każdy mógłby sobie dowolnie zawierać polisy i z nich rezygnować co "parę dni". Ile razy, nawet na forum, były przypadki nie płacenia i jazdy bez OC... i to kiedy jest nakaz i obowiązek jego płacenia.
Chciałbym, aby tak było jak piszesz Kabar, ale chyba nie sprawdziłoby się w naszym cudownym kraju... mam tu oczywiście na myśli cywilizowane przepisy odnośnie OC, a nie tylko to, o czym napisałeś.
Same czasowe "wyłączenie" OC byłoby super.
adrian

Post autor: adrian »

jjmag pisze:olej to firma ubezpieczeniowa po zgłoszeniu do nich że pojazd został zbyty ma obowiązek poinformować cię o przejściu ubezpieczenia na ciebie a co juz z tym zrobisz czy przedłużysz czy zrezygnujesz to twój cyrk i małpy
w tym problem że nie ma takiego obowiązku
ja kupiłem moją r5 teoretycznie bez OC jak powiedział mi poprzedni właściciel , z dniem przerejestrowania ubezpieczyłem w swojej firmie Hestia a za pół roku odezwała się Warta o zapłacenie raty. Okazało się że jego ubezpieczenie przeszło na mnie i na nic były moje pisma, walki itp, musiałem zapłacić oba. I miałem podwójne OC :-) Tyle dobrego w tym że Hestia poszła mi na rękę i zerwała umowę w połowie roku ze wzgląedu że jestem długoletnim klientem mam u nich dużo aut, dom itp, ale jedną ratę byłem w plecy.
tak że jjimaku partyzancie nie pierdziel innym głupot że tobie się udaje to i innym sie uda
bo jak kiedyś ktoś się doliczy zaległości i każe je zapłacić z odsetkami to narobisz w portki,
o funduszu gwarancyjnym nie wspomnę, a dzisiaj firmy ubezpieczeniowe nie bawią się w czekanie tylko po kilku upomniniach przekazują sprawy do firm windykacyjnych
Podsumowując Corey masz dwa wyjścia albo opłacać i remontować albo zezłomować same papiery i zostawić r5 na części chyba że chcesz ryzykować i nie płacić.
Może się udać albo dołożysz do interesu.
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Post autor: kabar »

Zgadzam się z adrianem, firma nie ma obowiązku, ani nawet nie ma takiego zwyczaju żeby informowała o przejściu ubezpieczenia na Ciebie.
Masz czas na wypowiedzenie umowy i jak się w nim nie wyrobisz to automatycznie przedłużają umowę i przysyłają wezwanie do zapłaty. Sam miałem taką sytuację, nie dopilnowałem terminu i mam podwójne OC :-)
jjmag

Post autor: jjmag »

Adrian to za mało masz do czynienia z tym a ma obowiazek chocby z tego tytułu że zmienia się właściciel pojazdu a co za tym idzie adnotacje w dowodzie rejestracyjnym a oc jest inne wystawione na inną osobę i pojazd poniewaz w momecie przerejestrowania przeważnie są zmieniane nr rejestracyjne co za tym idzie taka polisa jest nie ważna, jeżeli kupiłes auto z ważnym ubezpieczeniem oc i w tym przypadku brak zapłaconej raty przeszedł na ciebie ponieważ nie wypowiedziałeś oc w firmie która ubezpieczała do tej pory dany pojazd jeżeli bys wypowiedział koszta te pokrywa sprzedajacy wraz z 30 dniowym okresem ochronnym co jest ci zagwarantowane w ustawie o ubezpieczeniach pojazdów mechanicznych a dlaczego 30 dniowym ponieważ oficjalnie masz 14 dni od daty zakupu na urząd skarbowy i 30 na dokonanie reszty formalności czyli przerejestrowanie i zmiane w polisie oc gdzie daną plisę możesz zerwać właśnie w tym okresie 30 dniowym lecz nie dalej niż na 1 dzien przed koncem tego okresu. A skoro jesteś taki mądry i twierdzisz że jest inaczej to czemu dałeś się obuc jak małe dziecko :-P
jjmag

tak kabar oficjalnie nie a czy nie dostałes pisma odnośnie przeliczenia na nowo składek ponieważ nabyłeś polisę razem z autem to jeszcze poczytaj poniżej drobny druk
corey16

Post autor: corey16 »

puki co ja jestem na dobrej drodze, jestem na etapie rozmów z kolegą który możne wsiąść R5 na siebie, on za 2 litrową vectrę płaci 500pln ubezpieczenia na rok w MTU więc za r5 z silnikiem 1.1 będzie jakieś 200-300pln. to o wiele lepiej niż ja miał bym ją na siebie brać i zapłacić 1000pln. mam nadzieje że zgodzi się i będzie ją można remontować a jak nie to rozbieram i złomuje, nie stać mnie żeby płacić kary
jjmag

to najpierw sprawdź na czym koza ogon nosi i wtedy ubezpieczaj
corey16

na dupie ??
jjmag

dokładnie ale najpierw jak ściągniesz to na szybcika rozbebesz i posprawdzaj jak ryfa to wista na szrot w koncu masz te 30 dni ustawowe
corey16

a no dokładnie, mam 30 dni
mniej więcej wiem już jaki jest jej stan, ale na 100% będę wiedział jak rozbiorę
adrian

jjmag pisze:Adrian to za mało masz do czynienia z tym a ma obowiazek chocby z tego tytułu że zmienia się właściciel pojazdu a co za tym idzie adnotacje w dowodzie rejestracyjnym a oc jest inne wystawione na inną osobę i pojazd poniewaz w momecie przerejestrowania przeważnie są zmieniane nr rejestracyjne co za tym idzie taka polisa jest nie ważna, jeżeli kupiłes auto z ważnym ubezpieczeniem oc i w tym przypadku brak zapłaconej raty przeszedł na ciebie ponieważ nie wypowiedziałeś oc w firmie która ubezpieczała do tej pory dany pojazd jeżeli bys wypowiedział koszta te pokrywa sprzedajacy wraz z 30 dniowym okresem ochronnym co jest ci zagwarantowane w ustawie o ubezpieczeniach pojazdów mechanicznych a dlaczego 30 dniowym ponieważ oficjalnie masz 14 dni od daty zakupu na urząd skarbowy i 30 na dokonanie reszty formalności czyli przerejestrowanie i zmiane w polisie oc gdzie daną plisę możesz zerwać właśnie w tym okresie 30 dniowym lecz nie dalej niż na 1 dzien przed koncem tego okresu. A skoro jesteś taki mądry i twierdzisz że jest inaczej to czemu dałeś się obuc jak małe dziecko :-P
nik mnie nie powiadomił że polisa została wznowiona na mnie!
odezwali się dopiero po pół roku jak trzeba było zapłacić 2 ratę , podali mi nr art. ??? że z urzędu polisa przechodzi na nabywcę a w moim interesie jest zgłosić się do nich po zakupie i albo wypowiedzenie albo kontynuacja z rekalkulacją składki
co do mojej sytuacji to nie zrozumieliśmy się z moim znajomym od którego kupowałem (może dlatego że to włoch ;-) ) on powiedział wypowiedział OC a okazało się że tylko zgłosił sprzedaż:) ale wszystko dobrze się skończyło% ;-)
jjmag

Adrian napisał
odezwali się dopiero po pół roku jak trzeba było zapłacić 2 ratę

i tu właśnie wychodzi twoja nieznajomość przepisów :-P
dzik

Post autor: dzik »

Ja dodam od siebie inna ciekawostke, polisa sama sie wznawia ale... nie zawsze.
Kupilem samochod z OC waznym miesiac, kupujacy nie rezygnowal z polisy. Bylem przekonany ze z autmatu sama sie przedluzy, tydzien po terminie starej dzwonie do PZU z pytaniem ile mam przelac za nowa polise. Jak sie okazalo nie przedluzyli bo nie mieli takiego obowiazku, a przyczyna bylo to ze poprzedni wlasciciel spoznil sie z rata o kilka dni.
adrian

jjmag pisze:Adrian napisał
odezwali się dopiero po pół roku jak trzeba było zapłacić 2 ratę

i tu właśnie wychodzi twoja nieznajomość przepisów :-P
i tu właśnie wychodzi twoje czytanie bez zrozumienia :-P
jak kupuje auto ubezpieczone w innej niż hestia firmie to oczywiście wypowiadam polisę
a r5 kupiłem rzekomo bez OC więc teoretycznie nie miałem co wypowiadać:)
mówiłeś że firma ma obowiązek powiadomienia o przejściu polisy na nowego właściciela a tak się nie stało
ale jak dzik pisze zdarzają się przypadki nie wznowienia itp ale wszytko zależy od firmy i jej pracowników burdel jest jak wszędzie sam mam ibizę o którą od 2,5 roku nie upomina się firma ubezpieczeniowa ;-) też mam nadzieję że zapomną :-D
jjmag

dlatego ja zawsze żadam ostatniego odcinka polisy po to właśnie żeby uniknąć takich sytuacji i wypowiadam osobiście bo nie wiem czy po prostu właściciel poprzedni nie płacił czy wypowiedział umowę i wtedy wiem że jestem czysty
ODPOWIEDZ