Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Pompa hamulcowa z peugeot 406 (podmiana)
Moderator: Moderatorzy
to chyba bardziej wrażenie subiektywne niż potwierdzone jakimś pomiarem. Pompa o większej średnicy wcześniej zacznie hamować bo potrzebuje mniejszego skoku do zadziałania ale potrzebuje też większej siły nacisku żeby wytworzyć odpowiednie ciśnienie i paradoksalnie może spowodować mniejszą skuteczność hamowania w ekstrmalnych przypadkach, np. tor lub jazda górska gdy dojdzie do tego rozgrzany płyn hamulcowy. Do tego serwo też musi być dobrane do pompy-przełożenie serwa i odpowiedni skok jałowy serwo-pompa. Radziłbym wymiane pompy razem z serwem.tommies pisze:Zysk jest kolosalny - dużo lepsze spowalniacze, bo nawet z pompą od 406 ciężko to hamulcami nazwać
A wzmacnianie hamulców to raczej zacząłbym od zmiany tarcz i zacisków na skuteczniejsze, do tego odpowiednie klocki i płyn o podwyższonej temp wrzenia i tym samym mniejszej rozszerzalności a dopiero po tych zmianach dobrałbym odpowiednią pompę. Średnica i ilość tłoczków hamulcowych jest ściśle związana ze średnicą i skokiem pompy i należałoby to traktować kompleksowo.
Pomijam już tutaj znaczenie opon i ustawienia zawieszenia którego kinematyka ma bardzo duży wpływ na zachowanie pojazdu podczas hamowania.
Zaczynanie od wymiany pompy to jest takie "zabieranie się od dupy strony".
Do tego jescze taka kwestia: każdemu może się zdarzć wypadek-przychodzi rzeczoznawca i stwierdza ingerencje w układ hamulcowy (kluczowy dla bezpieczeństwa) co mogło być bezpośrednią przyczyną zdarzenia-pompa nie przeznaczona do tego pojazdu przez co nie dawała gwarancji prawidłowego działania hamulców. I co wtedy? Jest to przykład z życia wzięty tyle że akurat gościu miał wszystko zrobione jak należy i potwiedzone przez zakład więc było ok.
Wymiany pompy dokonałem dopiero po tym, jak wymiana tarcz na 259 mm Brembo + klocki ATE nie dała praktycznie różnicy. Płyn w układzie wymieniony był na całkowicie nowy TRW.
Pompa z 406 też nie jest przypadkowa bo pasuje do mocowań, tylko naprawdę pasuje
O wymianie serwa cały czas myślę, ale to już bardziej skomplikowane (zobacz temat Wasqa) i generalnie jest na tyle mało miejsca, że praktycznie niewiele da się zdziałać bez ingerencji w przegrodę czołową.
Teraz mam już przygotowane nowe zwrotnice pod zaciski i tarcze 280 mm i mam nadzieję że zacznie to w końcu jako tako hamować.
Sprawa serwa, która poruszyłeś jest bardzo istotna, bo jak miałem w tym aucie (pompa 406 tarcze 259 mm) 1.9D gdzie podciśnienie jest konkretne z pompy a nie z dolotu, to auto dużo lepiej hamowało.
Będę szczery, że R5 to auto z najgorszymi hamulcami którego byłem właścicielem. No może w maluchu były słabsze, ale za to prędkości nieporównywalne
Pompa z 406 też nie jest przypadkowa bo pasuje do mocowań, tylko naprawdę pasuje

O wymianie serwa cały czas myślę, ale to już bardziej skomplikowane (zobacz temat Wasqa) i generalnie jest na tyle mało miejsca, że praktycznie niewiele da się zdziałać bez ingerencji w przegrodę czołową.
Teraz mam już przygotowane nowe zwrotnice pod zaciski i tarcze 280 mm i mam nadzieję że zacznie to w końcu jako tako hamować.
Sprawa serwa, która poruszyłeś jest bardzo istotna, bo jak miałem w tym aucie (pompa 406 tarcze 259 mm) 1.9D gdzie podciśnienie jest konkretne z pompy a nie z dolotu, to auto dużo lepiej hamowało.
Będę szczery, że R5 to auto z najgorszymi hamulcami którego byłem właścicielem. No może w maluchu były słabsze, ale za to prędkości nieporównywalne

ciekawe czy to by poprawilo dodatkowo sytuacje hamulcy...
http://allegro.pl/pompa-podcisnienia-va ... 45505.html
http://allegro.pl/pompa-podcisnienia-va ... 45505.html
A zaciski?tommies pisze:Wymiany pompy dokonałem dopiero po tym, jak wymiana tarcz na 259 mm Brembo + klocki ATE nie dała praktycznie różnicy. Płyn w układzie wymieniony był na całkowicie nowy TRW
W r5 działanie hamulców głównie zależy od prawidłowej regulacji tyłu-szczególnie jeśli są tam bębny.tommies pisze:Będę szczery, że R5 to auto z najgorszymi hamulcami którego byłem właścicielem. No może w maluchu były słabsze, ale za to prędkości nieporównywalne
No zaciski ma się rozumieć odpowiednie. tzn od 259. Tak naprawdę 238 i 259 mm mają te same zaciski a różnią się tylko jarzmem. 280 mm to już zupełnie zupełnie inna bajka.
A co do tyłu, to teraz na wszelki wypadek wyrzucam całkowicie oryginalny korektor. Zostaną wstawione korektory ATE i rozkład na stałe 70% przód 30% tył. Jednocześnie wszystkie przewody będą nowe, zarówno metalowe jak i elastyczne.
A co do tyłu, to teraz na wszelki wypadek wyrzucam całkowicie oryginalny korektor. Zostaną wstawione korektory ATE i rozkład na stałe 70% przód 30% tył. Jednocześnie wszystkie przewody będą nowe, zarówno metalowe jak i elastyczne.
rzeczywiście niemal wszyscy tak robią-=wasq=- pisze:w rajdowkach wywala sie serwo aby bylo lepsze czucie hamulca
co ma piernik do wiatraka?-=wasq=- pisze:
wieksze tarcze = wieksza pompa
Większe tłoczki (lub większa ich ilość)=większa pompa
a nie trzeba tych klocków rozgrzewać do prawidłowego działania?tommies pisze:wymiana tarcz na 259 mm Brembo + klocki ATE nie dała praktycznie różnicy.
skoro i tak inwestujesz w hamulce to może warto dołożyć kilka zetów na przewody elastyczne wzmacniane(zbrojone)?tommies pisze:Jednocześnie wszystkie przewody będą nowe, zarówno metalowe jak i elastyczne