Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Inne techniczne/ co pasuje z innych R?
Moderator: Moderatorzy
w piaste nie wsadzisz możesz zwiększyć jej wymiar zewnętrzny .. czyli piaste w tulejke ..Lodoo pisze:tulejki w piastę... trzymajcie mnie...
pozatm jeśli mówimy tu o takich sprawach to nikt nie pisał o drutowaniu tylko o normalnym przerabianiu części nie zawsze trzeba zakładać to co producent poleca

tak więc jak cie nie osłabiam tylko mówie że sie da..
a jak półosie sie przedłuża albo skraca to co też drutowanie? ehh...
Panowie, Panowie, na spokojnie i kończąc OT
Mowa była o minimalnych przeróbkach, a w ostatnich postach widać raczej - nie urażając nikogo! - kombinowanie które generalnie dość mocno narusza konstrukcję
Wiadomo, jeśli ktoś ma minimalne pojęcie, grzebie sam coś przy furach to zrobi. Ale są tutaj też tacy, którzy nie mają zielonego pojęcia i biorą się za wielkie rzeczy...a później auta się rozsypują na trasie...
tak więc wracając do tematu. Proszę któregoś z Panujących o posprzątanie tematu.

Owszem fakt są 2 rodzaje łożyskLodoo pisze:i tu się pojawia problem - nie będą pasowały...
problem ten tkwi w łożyskach... inne wymiary i z tego co mi mówił foggi nie da rady wsadzić zwrotnic z megany do R5 z tego względu...
* 35/65/35 (np. R5, R19 1.4 1.7, R Clio w pierwszych rocznikowo wersjach)
* 37/72/37 (np. R19 1.9D i 1.9TD a te zwrotnice pasują do R5)
ale one nie mają nic do rzeczy jeżeli chodzi o pasowanie.
Tak, o ile trafisz na dosyć rzadką piastę 23 wypustową (do teraz nie mogę się połapać w katalogach, kiedy jakie półosie były stosowane). Zakupione przeze mnie zwrotnice z Megane 1.6 16V mają duże łożyska i piasty na 21 ząbków - więc idealnie pasujące zarówno do R19 jak i R5.Lodoo pisze:i
zwrotnicę przykręcisz razem z piastą - ale półosi z R5 już nie wsadzisz w to...
Sama zwrotnica od Megane różni się tylko 2 szczegółami:
* ma dziurkę na czujnik ABS (choć pewnie nie zawsze)
* inny rozstaw otworów na mocowanie zacisków (bo zaciski pod 280 są znacząco większe od tych na 238 i 259)
Nie do końca prawda...Lodoo pisze:a piasty podmienić się nie da bo łożyska inne i nie ma takich, które by pasowały do piasty R5 i zwrotnicy megane...
Taka sama zwrotnica jak w każdym innym R19, inny (dłuższy i większy) zacisk hamulcowyLodoo pisze: jak to się ma do R19 16V nie wiem...
W R5 też są 2 rodzaje łożysk...
Taki szczegół: Megane 1,6 16V ma tarcze 259mm, a nie 280...
Tak jak mówisz 259 i 238 pasuje wszystko wszędzie... 280 niestety nie...
280mm ma megane 2.0 16V i tu są inne zwrotnice i piasty, które nie będą pasowały do r5...
Może są jakieś wersje pasujące ale nic mi o nich nie wiadomo...
Taki szczegół: Megane 1,6 16V ma tarcze 259mm, a nie 280...
Tak jak mówisz 259 i 238 pasuje wszystko wszędzie... 280 niestety nie...
280mm ma megane 2.0 16V i tu są inne zwrotnice i piasty, które nie będą pasowały do r5...
Może są jakieś wersje pasujące ale nic mi o nich nie wiadomo...
Meganki z tarczami 280:
z tarczami 259:
Więc 1.6 16V jak najbardziej wśród nich występuję od takiej mam i pasują bez żadnych modyfikacji do mojego R19 więc zapasują też do R5
Pasowanie w tym przypadku jest relacją przechodnią. Naprawdę długo nad tym siedziałem i sprawdzałem co jak z czym...
Kod: Zaznacz cały
RENAULT Megane 1.6i 16V (BA04)
RENAULT Megane 1.8 16V
RENAULT Megane 1.9 dCi
RENAULT Megane 1.9 DTI
RENAULT Megane 2.0 16V
Kod: Zaznacz cały
RENAULT Megane 1.4 16V
RENAULT Megane 1.4i
RENAULT Megane 1.6i (BAOF)
RENAULT Megane 1.9 DTI
RENAULT Megane 1.9 TD
RENAULT Megane 2.0i
Pasowanie w tym przypadku jest relacją przechodnią. Naprawdę długo nad tym siedziałem i sprawdzałem co jak z czym...
Tak, ale zdwojona czujność wymagana (chodzi o uczciwość sprzedających). Ja na przykład na zdjęciach od sprzedającego za pomocą programu graficznego, metodą robienia kropek policzyłem ilość zębów w piaście i dopiero jak miałem pewność (21) to kupiłem (wiem - śmieszne, ale przesyłanie w dwie strony 25kg żeby stwierdzić że to jednak nie to nie uśmiechało mi się)
W każdym razie polecam i polecam przeczytać jeszcze raz post -=wasq=-, z nim zresztą konsultowałem ten pomysł...
W każdym razie polecam i polecam przeczytać jeszcze raz post -=wasq=-, z nim zresztą konsultowałem ten pomysł...
no kumam...
i średnica czopa (wieloklinu) półosi jest taka sama tu i tu - chodzi tylko o ilość zębów, tak?
widzę, że piasta R19 i megane jest taka sama, ale R5 ma inną... może tu jest coś nie tak...
mam małe wątpliwości, w takich kwestach ufam foggiemu w 100%, ale jeśli pasuje to ok - pozostaje się tylko cieszyć
i średnica czopa (wieloklinu) półosi jest taka sama tu i tu - chodzi tylko o ilość zębów, tak?
widzę, że piasta R19 i megane jest taka sama, ale R5 ma inną... może tu jest coś nie tak...
mam małe wątpliwości, w takich kwestach ufam foggiemu w 100%, ale jeśli pasuje to ok - pozostaje się tylko cieszyć