Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

olej do silnika rodziny F - jaki?

Jednostki wolnossące i doładowane, serducha renatek :-)

Moderator: Moderatorzy

żuwik

Post autor: żuwik »

Co to w ogóle jest ten WAT?
el_palindo

Post autor: el_palindo »

shark to Wam kit wciskają i to niezły ;-)
cyp

Post autor: cyp »

warszawska akademia techniczna ??? ;-)
shark

Post autor: shark »

Wojskowa Akademia Techniczna, w warszawie wyżej niż Politechnika, tak samo państwowe
żuwik

Post autor: żuwik »

O Boże....

To w tej chwili to mnie to już nie śmieszy :?
Karol

Post autor: Karol »

no no :-) można czegoś ciekawego się dowiedzieć
mój silnik pracował na mobil1 5w50 pełny syntetyk i nie wiem czy go zostawić czy zmienić :?:
shark

Post autor: shark »

no mnie też nie dlatego tak twardo przy tym stałem, wybaczcie jeśli się myliłem zuwik na pewno ma lepsze informacje on w tym dłużej siedzi :(
Ronin317

Post autor: Ronin317 »

A ja bede za niemiecka technologia - dwie turbawki (moja i Bibi'ego) lataja na LIQUI MOLY SYNTHOIL RACE TECH GT1 10W-60 i jeszcze nie zawiodl
-=wasq=- pisze:castrol straszna kupa
Castrol - potwierdzam - kupa

No i jeszcze dam tabelke odnosnie olejów:

Obrazek

Oraz parametry olejów:

LIQUI MOLY SYNTHOIL RACE TECH GT1 10W-60

VALVOLINE VR1 RACING

CASTROL EDGE 10W60 (POPRZEDNIO TWS 10W60 - HOMOLOGACJA DO MODELI "M" MARKI BMW)

CASTROL EDGE SPORT 10W60 (POPRZEDNIO RS 10W60)

SHELL HELIX ULTRA RACING 10W60

i na koniec:

SHELL HELIX ULTRA RACING 10W60 - AUTORYZOWANY DYSTRYBUTOR SHELL

Co ciekawe parametry tego samego oleju podawane przez oficjalny katalog Shell'a sa gorsze od tych podawanych u oficjalnych dystrybutorow i tych, ktore sa w broszurach dostepnych w Polsce.

Mozecie smiało porownac sobie teraz oleje i ich parametry.
Ostatnio zmieniony 28 czerwca 2008, 12:42 przez Ronin317, łącznie zmieniany 1 raz.
kucu

Post autor: kucu »

Kurcze to juz nie wiem Lodoo pokazal zdjecie z VR1 syntetykiem a ja mam ten sam 10W60 tylko semi syntetic...
I jak to tlumaczyc ?
osamiec

Post autor: osamiec »

Ogólnie wiadomo, że im niższa wartość przed W, tym lepszy olej. Nie rozumiem dlaczego wszyscy polegają na obiegowej opinii, że Lotos to chłam i gówno. Ja jeżdżę na pęłnym syntetyku lotosa 0W-40, jestem z niego bardzo zadowolony, a mój C1J to raczej nie jest silnik który jest jakoś zbytnio obciążony. Mój brat, z resztą chemik w grupie lotos ma Audi S6, jeździ na syntetyku lotosu, bo jest stosunkowo nie drogi a nie odbiega jakościowo Castrolom, Fuchsom czy innym dobrym olejom dostępnym w Polsce (zaraz pójdzie że skoro bada oleje w rafinerii, to ma spaczoną opinię. Silnik AAN montowany w S6, czyli 2,2 litra 20v turbo to nieco bardziej wyżyłowana i obciązona jednostka,niż żyletka z GTT...
Ronin317

kucu pisze:Kurcze to juz nie wiem Lodoo pokazal zdjecie z VR1 syntetykiem a ja mam ten sam 10W60 tylko semi syntetic...
I jak to tlumaczyc ?
A klilnij u mnie troszke wyzej, to sie dowiesz - synthetic blend czyli..... ooo wlasnie polsyntetyk :D

W/g informacji producenta zawiera syntetyczne i konwencjonalne komponenty.
kucu

Post autor: kucu »

SAE 5W-50: Fully synthetic motor oil
SAE 10W-60: Partly synthetic motor oil
SAE 20W-50: Mineral motor oil
klik foto
Mialem to na mysli :>
Ostatnio zmieniony 27 czerwca 2008, 22:46 przez kucu, łącznie zmieniany 1 raz.
Ronin317

osamiec pisze:Ogólnie wiadomo, że im niższa wartość przed W, tym lepszy olej.
I kolejny laik..... wiecie co to jest specyfikacja SAE????????????

Czytajcie:

KLIK
osamiec

Post autor: osamiec »

Ronin317 pisze:
I kolejny laik..... wiecie co to jest specyfikacja SAE????????????

Czytajcie:

KLIK
A niby co w tym laickiego?
Ronin317

To, ze liczba przed litera "W" nie wskazuje ani nie informuje o jakosci oleju a o temperaturze w jakiej olej zachowuje plynnosc - w tym wypadku temperaturze ponizej zera - wiec stwierdzenie
jest bledne.

A dla przykladu:

0W30 (wg Ciebie lepszy olej) zostanie o wiele szybciej przerobiony przez wysilony silnik na "wode" niż olej o parametrach 20W60 (ktory wg Ciebie jest gorszy)
ODPOWIEDZ