Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Przełącznik świateł mijania itd-krótkie pytanie
Moderator: Moderatorzy
Przełącznik świateł mijania itd-krótkie pytanie
Czy włącznik świateł mijania,drogowych..... od renault 19 pasuje do R5. Za odpowiedz wielkie dzięki.
Witam, Podepnę się bo o tym samym przełączniku.
Mam tak: brak możliwości załączenia świateł długich na stałe i tylko mogę sobie pomigać, ale <=> gdy mam przełącznik w pozycji off lub światła pozycyjne. Na mijania zero odzewu.
Zastanawiam się czy to wina przełącznika czy coś jest źle podłączone? Bo przekażników to chyba w tym moim autku nie ma
Mam tak: brak możliwości załączenia świateł długich na stałe i tylko mogę sobie pomigać, ale <=> gdy mam przełącznik w pozycji off lub światła pozycyjne. Na mijania zero odzewu.
Zastanawiam się czy to wina przełącznika czy coś jest źle podłączone? Bo przekażników to chyba w tym moim autku nie ma
masz uszkodzony przełcznik jedna z blaszek sie odklejiła i dlatego nie działajacekplacek pisze:Witam, Podepnę się bo o tym samym przełączniku.
Kilka słów o przełączniku
Witam.Otóż od dawna zachodze w głowe dlaczego już w 3 przełączniku /2 orginały i1 od 19/wypalają się styki krótkich świteł.Nadmieniam ,że sprawdziłem żarówki,bezpieczniki,na przewodach niema żadnych dodatkowych odbiorników.Rozważam wpięcie stycznika .Prosze o Waszą opinie.Obecnie jeżdze na wpiętym wyłączniku oświetleniowym na 230 v
.Pozdrawiam.

styczniki to są na napięcie sieciowe... Możesz wpiąć przekaźnik(i)
polecam
aku--> bezpiecznik --> przekaźnik przewodami o przekroju 2,5mm2, a przełącznikiem tylko cewka przekaźnika (daj diodę w kierunku zaporowym, to nie będzie iskrzyć w przełączniku przy wyłączaniu świateł
światła zaświecą jaśniej, a przełącznik przeżyje ciebie 

przełącznik
Tak oczywiście,że przekżnik dzięki.Czy moje myślenie jest słuszne,że ten problem dotyczy wszystkich marek samochodów które nie mają przekażników.Zechciałbym poznać opinie znawców tego forum.Pozdrawiam
Tak ponieważ styki są wypalane przez miniaturowe łuki elektryczne podczas rozłączania obwodu pod obciążeniem oraz za słabą powierzchnie przylegania styków w samym wyłączniku . W moich R11 światła są bardzo dobre mimo upływu lat i włączania paręnaście razy na dzień
, w Maluchu jak nie miałeś przekaźników to widoczność w nocy była tragiczna
. A podstawą dobrych świateł są czyste szkła reflektorów niewypalone odbłyśniki i dobre markowe żarówki oraz wymiana na czas!

Renault Megane 1,6 16v 110KM
Clio Turbo
Regeneracja alternatów i rozruszników
Tylko Renault
Clio Turbo
Regeneracja alternatów i rozruszników
Tylko Renault